Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα Αγορών

Κάθε χρόνο, λίγο πριν την αρχή του Νοέμβρη, τα εποχικά μαγαζιά ξεκινούν να τοποθετούν στις βιτρίνες τους τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα και αξεσουάρ. Είναι μία ευάλωτη εποχή για τους καταναλωτές, καθώς έχουν αρχίσει τα πρώτα κρύα και προσπαθούν να ισορροπήσουν την ζωή τους μέσα στην καθημερινή, εργασιακή τους ρουτίνα. Βλέποντας, λοιπόν, τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, ονειρεύονται τις χειμερινές τους διακοπές. Και την στιγμή εκείνη κάνουν τα πρώτα τους ψώνια (ångtvätt test).

Για τους καταναλωτές που μόλις μετακόμισαν και δεν έχουν χριστουγεννιάτικο δέντρο σπίτι τους, αυτή θα είναι και η πρώτη αγορά τους, έτσι ώστε να μπουν στα πνεύμα των Χριστουγέννων! Και τι είναι ένα δέντρο χωρίς λαμπάκια και χριστουγεννιάτικες μπάλες; Έχοντας στο μυαλό τους αυτά τα μικρά αγαθά, οι αγορές αρχίζουν να αυξάνονται. Οι καταναλωτές πρέπει να πάρουν πολλά λαμπάκια, για να δημιουργήσουν ένα λαμπερό δέντρο. Και ζώντας σε μια εποχή, στην οποία τα vintage κομμάτια έχουν έρθει στη μόδα, οι μπάλες που ελκύουν περισσότερο τα άτομα είναι οι γυάλινες, γεγονός που ανεβάζει το budget κατά πολύ. Αλλά τι σημασία έχει; Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα χαιρόμαστε!

Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που εκτός από το δέντρο, στολίζουν όλο το σπίτι. Αγοράζουν γιρλάντες, τις οποίες διακοσμούν στα έπιπλα. Εκτός από αυτές τοποθετούν μικρά βαζάκια με κουκουνάρια και κλαδιά δέντρων, βάζοντας από πάνω τους χρυσόσκονη, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο κλίμα για μία χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Στη γιορτή αυτή όμως, εκτός από τη διακόσμηση, σημαντικό ρόλο έχει και το φαγητό που θα σερβιριστεί στους καλεσμένους. Μπορεί η παγκόσμια χριστουγεννιάτικη συνταγή να είναι η γαλοπούλα, αλλά σε ένα τραπέζι κυρίως ελληνικό θα βρει κανείς πολλές λιχουδιές. Οι νοικοκυρές αγοράζουν πολλά προϊόντα, γιατί επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλους τους φίλους και συγγενείς. Για το λόγο αυτό, στο τραπέζι μπορεί να υπάρχουν πίτες σπιτικές ή ακόμα και μακαρόνια. Παρ’ όλα αυτά, δε πρέπει να ξεχνάμε τα γλυκά των Χριστουγέννων, όπως τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και φυσικά τη βασιλόπιτα.

Και το κυριότερο μέρος της γιορτής είναι τα δώρα! Όλο το χρόνο τα παιδιά, ακόμα και οι ενήλικες, σκέφτονται τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης. Επομένως, όλοι οι μεγάλοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες όλων και γι’ αυτό κατακλύζουν τα μαγαζιά κάθε χρόνο εκείνη την εποχή. Θέλουν να κάνουν τους πάντες χαρούμενους, αφού αυτό είναι που επιζητά το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, παρατηρούμε ότι το πνεύμα αυτό δεν έχει πλέον την ίδια αξία όπως παλαιότερα. Πιο συγκεκριμένα, οι προηγούμενες γενιές, οι οποίες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα το ίδιο σημαντικά με τη σημερινή εποχή, κατάφερναν με τα απαραίτητα συστατικά, δηλαδή την αγάπη, τη φιλοξενία και ένα πιάτο φαγητό, να είναι ευτυχισμένοι εκείνες τις μέρες. Αντιθέτως, οι τωρινές γενιές ικανοποιούνται κυρίως με τα υλικά αγαθά. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αγοράζουμε όλα αυτά τα εποχικά είδη, μαγειρεύουμε ποικιλία φαγητών και αγοράζουμε ακριβά δώρα. Είναι συνήθειες, τις οποίες οφείλουμε να αλλάξουμε (luftrenare test).

Συνεπώς, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που τα όνειρα των ανθρώπων μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτές τις ημέρες πρέπει να ερχόμαστε πιο κοντά στον συνάνθρωπο, χωρίς να αγοράζουμε τόσα πολλά υλικά αγαθά. Είναι ημέρες αγάπης και αυτή πρέπει να τιμούμε!