Πώς μπορεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος να σώσει τον κόσμο

Για χιλιετίες, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών υπήρξε πρωτοπόρος στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τώρα είναι καιρός για τη χρηματοδότηση να διορθώσει τα λάθη της και να παράσχει τη λύση.

Είναι εύκολο να διαβάσετε για την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση του κλίματος μας και να απολαύσετε μια απόγνωση. Για χρόνια, η επιστημονική συναίνεση ήταν ότι θα είμαστε ωραία εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν από τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά λιγότερο από 2 ° C. Αλλά η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη αναθεωρεί το όριο, δείχνοντας ότι η αύξηση των 1,5 ° C θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και ότι θα μπορούσαμε να βιώνουμε τέτοια αποτελέσματα ήδη από το 2040 lainaa ilman luottotietoja heti 24/7.

Η αποφυγή μιας τέτοιας μοίρας θα απαιτούσε μια παγκόσμια οικονομική πρωτοβουλία που δεν έχει «τεκμηριωμένο ιστορικό προηγούμενο», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Ή όπως λέει ο κλινικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μύες Άλλεν, πρέπει να «μετατρέψουμε την παγκόσμια οικονομία σε δεκάρα».

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μπαίνει η απελπισία. Δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αλλαγή του κλίματος, είναι ότι η λύση – η πλήρης αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομίας – φαίνεται να είναι ένα τεράστιο, ανυπέρβλητο έργο

Πώς, ειδικά σε αυτή την εποχή έντονου εθνικισμού, μπορούμε να αναμένουμε από τα έθνη του κόσμου να έρθουν μαζί και να τραβήξουν το μεγαλύτερο συνεργάσιμο κατόρθωμα στην ανθρώπινη ιστορία; Απογοητευτικό, όπως μπορεί να φανεί το έργο, πολλοί από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου και τα στελέχη της οικονομικής βιομηχανίας έχουν αναλογιστεί αυτό το ακριβές ερώτημα εδώ και χρόνια και έχουν αναπτύξει ένα τραχύ περίγραμμα για την επίτευξη των υψηλών στόχων του ΟΗΕ.

Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος είναι να διαλύσει την αντίληψη ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα διαφέρει κατά κάποιο τρόπο από την οικονομική βιωσιμότητα. «Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», γράφει ο καθηγητής Geoffrey Jones του Harvard Business School στο βιβλίο του για τα κέρδη και την αειφορία του 2017. Η ανθρωπότητα περιλαμβάνει και τον οικονομικό κόσμο.

«Μια μεγάλη πρόκληση που προχωράει είναι ο επαναπροσδιορισμός των επιχειρήσεων, ώστε να μπορεί να έχει πιο παραγωγικό αντίκτυπο στον κόσμο», λέει ο Τζόουν σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Αναγνωρίζοντας πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν παραγωγικά στην κοινωνική ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής ευημερίας».

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του J.P. Morgan, John Fullerton, καλεί αυτό το νέο οικονομικό σύστημα – ένα σύστημα στο οποίο τα κέρδη και η βιωσιμότητα συνυπάρχουν και αλληλοενισχύονται – τον «αναγεννησιακό καπιταλισμό». Προκαλεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η επιχειρηματική επιτυχία και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι εγγενώς αντιφατικές. (Πράγματι, στις ΗΠΑ, η διοίκηση Trump συνεχίζει να δυσφημεί την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και να την απεικονίζει ως εμπόδιο στους οικονομικούς στόχους της χώρας).

Ο αναγεννητικός καπιταλισμός είναι το ακριβές είδος μαζικής οικονομικής αναθεώρησης που απαιτεί η έκθεση του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει μια πλήρη επανεξέταση του παγκόσμιου συστήματος οικονομικής αξίας. Αντί να θεωρείται ξεχωριστό από τη φύση, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ως ένα μεγάλο συστατικό του φυσικού μας οικοσυστήματος. Κάνοντας αυτό θα μετατοπιστούν τα οικονομικά κίνητρα προς πιο βιώσιμες επενδύσεις taloudellista apua.

Η Sasja Beslik, Επικεφαλής της Αειφόρου Χρηματοδότησης στη σουηδική τράπεζα Nordea, προτιμά τον όρο «βιώσιμη χρηματοδότηση», αλλά η θεμελιώδης αρχή είναι η ίδια. Τονίζει επίσης ότι ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που προάγει τη βιωσιμότητα είναι πραγματικά πιο οικονομικά υγιές από το σημερινό μας. Εξάλλου, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να περιμένει να αποδώσει μελλοντικές αποδόσεις εάν ο κόσμος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δεν υπάρχει πια.